Odbojkarska zveza Slovenije
Untitled Document

LESTVICE FIVB

FIVB je svetovno jakostno lestvico za moške zadnjič objavila 5. julija 2020. Lestvica, na kateri se nahaja 222 reprezentanc, je sestavljena na podlagi novega algoritma, ki glede na trenutno število točk posamezne reprezentance na lestvici pričakovani rezultat tekme (vsaka od šestih možnosti je točkovana drugače) primerja z dejanskim rezultatom. Če reprezentanca tekmo zaključil z boljšim rezultatom od pričakovanega, prejme več točk in obratno.

Na novi jakostni lestvici prvo mesto zasedajo Brazilci, na drugem so aktualni svetovni prvaki Poljaki, na tretjem Američani. Slovenci so ohranili 12. mesto in ostajajo tik za evropskimi prvaki Srbi. V prvi deseterici se nahajajo še Rusija, Argentina, Francija, Italija, Iran, Japonska in Kanada.

 

Na najnovejši lestvici FIVB (na njej se nahaja 222 držav) so svoje mesto ohranila tudi dekleta, ki so januarja iz 38. mesta napredovala na 30. Na vrhu v razvrstitvi so Kitajke, pred Američankami in Brazilkami, v prvi deseterici so še Italija, Turčija, Srbija, Japonska, Rusija, Dominikanska republika in Južna Koreja.

Glede na nov sistem točkovanja imajo Slovenke lepe možnosti, da na lestvici še precej napredujejo, saj le za točko zaostajajo za Slovaško, Kamerun, ki zaseda 24. mesto, ima na primer le dvanajst točk več od naše izbrane vrste. Slovenska moška reprezentanca bo napredovala težje, saj imajo Srbi pred našimi odbojkarji že trideset točk naskoka.

razvrstitvi izbranih vrst do 21. leta starosti je pri fantih Slovenija uvrščena na 48. mesto (pridobila je eno mesto) med 130 reprezentancami. Vodi Iran, pred Brazilijo in Rusijo. Slovenke do 20. leta starosti se na razpredelnici nahajajo na 50. mestu od 123 reprezentanc. Na prvem mestu je Japonska, pred Italijo in Rusijo. 

Na lestvici do 19 let za fante slovenska izbrana vrsta zaseda 48. mesto med 129 reprezentancami, prva je Italija, pred Rusijo in Argentino. V razvrstitvi deklet do 18 let so slovenske odbojkarice po novem uvrščene na 33. mesto  (izgubile so 10 mest) med 119 reprezentancami. Na prvem mestu je sicer ZDA, pred Italijo in Brazilijo.