Odbojkarska zveza Slovenije

Notice: Undefined index: edit in /home/odbojka/public_html/stran.php on line 78

Notice: Undefined index: edit in /home/odbojka/public_html/stran.php on line 111
Untitled Document

REPREZENTANCA V ODBOJKI NA MIVKI

Untitled Document

Slovenski odbojkarji in odbojkarice na mivki so v preteklosti nanizali že vrsto izjemnih mednarodnih dosežkov, predvsem v mlajših starostnih kategorijah, v zadnjih letih pa se do vse vidnejših uspehov prebijajo tudi slovenske dvojice v članski konkurenci. Najbolj odmeven rezultat doslej je uspel Tinetu Urnautu in Nejcu Zemljaku, ki sta leta 2005 v francoskem Saint Quay Portrieuxu osvojila naslov svetovnih prvakov do 19 let. Leta 2001 sta največji uspeh pri dekletih v mlajših kategorijah zabeležili Ana Oblak in Barbara Kristan, ki sta na svetovnem prvenstvu do 21 let v francoskem Le Lavandouju osvojili 5. mesto.

V članski konkurenci sta pri ženskah največje mednarodne uspehe dosegali Ana Oblak in Mihela Sirk, ki sta leta 2003 v turški Alanyji, kot prvi Slovenki, nastopili na evropskem prvenstvu, osvojili pa sta tudi 3. mesto na turnirju evropske serije CEV Masters v Zagrebu. Po njunih stopinjah sta nato šli še Erika in Simona Fabjan, ki sta nanizali nekaj izjemnih dosežkov in se večkrat uvrstili na stopničke in med prvo deseterico na turnirjih CEV in FIVB Satellite, kot prvima Slovenkama pa se je jima je leta 2010 v Celovcu uspelo prebiti na glavni del turnirja FIVB Grand Slam, na katerem sta nato osvojili 25. mesto. Na mednarodnih turnirjih sta se preizkušali še Martina Jakob in Andreja Vodeb, slednja tudi v paru s Simono Fabjan.


Pri ženskah smo v letu 2017 spet dobili dvojico, ki je uspešno nastopila na mednarodnih tekmovanjih. Tjaša Jančar in Tjaša Kotnik sta za uvod osvojili visoko 4. mesto na turnirju CEV Satellite v Ljubljani, nato pa sta se konec leta 2017 v Bakuju prvič povzpeli na stopničke. V letu 2017 je dekletoma v Sydneyju uspela tudi prva uvrstitev na glavni del turnirja serije FIVB. V mlajših starostnih kategorijah sta v zadnjih letih največje uspehe nanizali Tajda Lovšin in Špela Morgan.

V začetku leta 2018 je Odbojkarska zveza Slovenije na področju odbojke na mivki vpeljala kar nekaj sprememb, tako v organizaciji kot v tekmovalnem sistemu. Vlogo koordinatorja za odbojko na mivki ter tehničnega vodje in selektorja reprezentanc je prevzel nekdanji odlični odbojkar na mivki, Jasmin Čuturić. V letu 2018 smo Slovenci dočakali tudi prvo žensko zmago na turnirjih svetovne serije FIVB 1 Star. Tjaša Kotnik in Tjaša Jančar sta namreč slavili na avgustovskem turnirju v madžarskem Siofoku. Velja še omeniti, da smo v Sloveniji leta 2018 spremljali prva turnirja svetovne serije, avgustovskega na Kongresnem trgu v Ljubljani, novembrskega pa v Športnem parku Ludus, prav tako v Ljubljani.

V letu 2019 so slovenske odbojkarice uspešno nastopile v prvem krogu kvalifikacij za olimpijske igre v Tokiu 2020, ki jih je maja gostil Portorož. Na Obali so naša dekleta osvojila drugo mesto v skupini in se uvrstila v 2. krog kvalifikacij, prvo mesto so zasedle Latvijke. Prvotno bi se moral 2. krog kvalifikacij za slovensko izbrano vrsto že maja 2020 odvijati v turški Antalyji, a je bilo tekmovanje prestavljeno, zato je maja 2021 odbojkarice na mivki iz 14 držav gostil Izmir. Naša dekleta so si preboj med najboljših 16 reprezentanc zagotovila v boju s Češko, Finsko, Poljsko, Grčijo, Srbijo, Turčijo in Belorusijo. Na Nizozemskem, kjer je istega leta potekal odločilni del kvalifikacij za olimpijski turnir, so morale Slovenke v zasedbi Tjaša Kotnik, Tajda Lovšin, Nina Lovšin in Špela Morgan v boju za uvrstitev v četrtfinale priznati premoč Avstrijkam.

V letu 2022 reprezentanca ni zabeležila nastopov, sta pa na evropskem prvenstvu v Nemčiji prvič nastopili Tjaša Kotnik in Tajda Lovšin, se prebili v izločilne boje in osvojili 17. mesto. V svetovni seriji sta trikrat igrali na turnirjih elitne serije, osvojili pa sta tudi dve srebrni odličji v seriji Future ter bron na turnirju Queen of the Court na Nizozemskem.


Olimpijske kvalifikacije za Pariz 2024 bodo potekale v okviru pokala narodov, v njih pa tudi tokrat igrala slovenska reprezentanca. Naša dekleta bodo na peščeno podlago stopila 17. maja v Apeldoornu na Nizozemskem, kjer jih čakajo obračuni z Nizozemkami, Estonkami, Ciprčankami in Severnimi Irkami.

Reprezentanca Slovenije, ženske: Tajda Lovšin, Tjaša Kotnik, Maja Marolt, Živa Javronik, Anja Maček, Špela Morgan. Selektor: Tadej Boženk.

Vse o kvalifikacijah tukaj

Untitled Document
# Ime in priimek Datum rojstva Višina Teža Višina napada Višina bloka Trenutni klub
Maja Marolt 3.11.2003 170 ŠD Ludus (SLO)
Tjaša Kotnik 16.10.1992 189 cm 77 kg 0 0 ŠD Ludus (SLO)
Tajda Lovšin 7. 10. 1998 176 0 0 ŠD Ludus (SLO)
Špela Morgan 21. 4. 1999 184 0 0 ŠD Ludus (SLO)
Anja Maček 27.3.1998 180 ŠD Ludus (SLO)
Živa Javornik Postojna 177 ŠD Ludus (SLO)
Untitled Document

Maja Marolt


Datum rojstva: 3.11.2003
Rojstni kraj: Celje
Višina: 170
Matični klub: ŽOK Braslovče (SLO)
Trenutni klub: ŠD Ludus (SLO)

Tjaša Kotnik


Datum rojstva: 16.10.1992
Rojstni kraj: Ljubljana
Višina: 189 cm
Teža: 77 kg
Matični klub: OD Vital Ljubljana (SLO)
Trenutni klub: ŠD Ludus (SLO)


Tajda Lovšin


Datum rojstva: 7. 10. 1998
Rojstni kraj: Izola
Višina: 176
Matični klub: OK Ankaran Hrvatini (SLO)
Trenutni klub: ŠD Ludus (SLO)

Špela Morgan


Datum rojstva: 21. 4. 1999
Rojstni kraj: Izola
Višina: 184
Matični klub: OK Izola (SLO)
Trenutni klub: ŠD Ludus (SLO)


Anja Maček


Datum rojstva: 27.3.1998
Rojstni kraj: Ljubljana, Slovenija
Višina: 180
Matični klub: ŽOK Tabor (SLO)
Trenutni klub: ŠD Ludus (SLO)

Živa Javornik


Datum rojstva: Postojna
Rojstni kraj: 13.3.2004
Višina: 177
Matični klub: OK Kamnik (SLO)
Trenutni klub: ŠD Ludus (SLO)


Untitled Document

Tadej Boženk

Vloga: selektor


Martin Sattler

Vloga: pomočnik selektorja

Untitled Document
Untitled Document
LetoKategorijaVeč
2021Članice

Notice: Undefined index: edit in /home/odbojka/public_html/stran.php on line 598

Notice: Undefined index: edit in /home/odbojka/public_html/stran.php on line 1186

Notice: Undefined index: edit in /home/odbojka/public_html/stran.php on line 1204